Search This Blog

Thursday, June 26, 2008

De desktop en outsourcing.


Dit artikel is geschreven door: Anne Plancius en Robbert van Schayk van Ressoftware

Voor de meeste bedrijven is de desktop de toegang tot de IT-diensten. En in de huidige markt waar de meeste diensten worden uitbesteed, wordt ook gedacht over het uitbesteden van de desktop.

In de outsourcingsrelatie zijn drie partijen betrokken die elk hun eigen belang hebben:

De IT-dienstverlener. Deze wordt gedwongen door het contract om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat wordt bereikt door het standaardiseren van de IT-infrastructuur, in dit verhaal met name het standaardiseren van de werkplek. Die is namelijk direct zichtbaar voor de volgende partij (de eindgebruiker), die wel afnemer is van het contract, maar vaak niet bij de onderhandelingen betrokken, met als gevolg dat de eisen en wensen van deze groep vaak vergeten worden.
De eindgebruiker. Die wil graag zijn werk kunnen doen, en dat betekent dat hij zijn desktop wil. Dit houdt in zijn werkomgeving met zijn applicaties en zijn persoonlijke instellingen. Eigenlijk wil hij niet zijn desktop, dat “fysieke ding”, maar een mogelijkheid om bij de diensten te komen die voor hem noodzakelijk zijn, dus onfhankelijk van hoe de applicaties worden aangeboden zijn eigen programma’s met zijn eigen persoonlijke instellingen.
De klant: deze wil graag de kosten onder controle krijgen. Maar in de huidige omgeving gaat het niet alleen meer om kostenbeheersing, maar ook om een verhoogde kwaliteit van dienstverlening. Men verwacht van de IT dienstverlener dat die in staat is een IT-infrastructuur te bieden die zich aanpast als de bedrijfsprocessen van de klant veranderen.

Vraag is, hoe breng je deze belangen bij elkaar?

Verlaging kosten.
Een verlaging van de kosten is mogelijk door standaardisatie, maar dit stuit vaak op weerstand van de gebruikers. Deze wil namelijk niet een standaard desktop maar zijn éigen desktop, ofwel zijn eigen werkomgeving. Verder wordt door het gebruiken van standaards de IT infrastructuur inflexibel. Kortom; de dwang tot verlaging van de kosten staat in contrast met de vraag naar flexibilteit. Voor applicaties en operating systemen is dit op te lossen met behulp van virtualisatie technologie: operating systeem virtualisatie, applicatie virtualisatie en presentatie virtualisatie.

Virtualisatie.
Virtualisatie wordt nu gezien als het ei van Columbus, want men is in staat om flexibiliteit te bieden en toch te standaardiseren. Maar biedt deze oplossing ook werkelijk flexibiliteit en een verlaging van de kosten, of is dit slechts een verplaatsing van het probleem?

Virtualisatie zorgt voor controle op kosten en flexibiliteit, echter de eindgebruiker krijgt nu de rekening gepresenteerd. De eindgebruiker krijgt een standaardomgeving en niet zijn eigen werkomgeving en dus eigenlijk is virtualisatie voor de eindgebruiker een stap terug.

Er wordt een standaard werkplek opgeleverd:

• die niet te veranderen is;
• die gebonden is aan een vaste fysieke werkplek;
• met niet één startmenu, met als gevolg geen standaard Windows functionaliteit bijvoorbeeld copy en paste tussen verschillende applicaties;
• die zorgt voor irritatie door mogelijk verlies van persoonlijke instellingen bij het aanloggen op verschillende systemen;
• die de logintijd verlengt door het gebruik van scripts en policies.
Kortom door het standaardiseren in het datacenter neemt de flexibiliteit bij de eindgebruiker af en moet deze meer handelingen verrichten om hetzelfde doel te bereiken. Met als gevolg een verlaging van de productiviteit van de eindgebruiker. En een verlaging van de adaptatiebereidheid van de nieuwe oplossing door de eindgebruiker. Waardoor de relatie tussen klant, eindgebruiker en IT dienstverlener opnieuw onder spanning komt te staan.

De oplossing voor dit probleem is het loskoppelen van de persoonlijke instellingen van het operating system en deze pas in te zetten als de gebruiker de applicatie, waar hij recht op heeft, start. Op deze manier kan de eindgebruiker onafhankelijk van de applicatie distrubitie methode de applicatie mét zijn persoonlijke instellingen gebruiken.

RES PowerFuse user workspace management software beheert op centrale wijze de Microsoft Windows werkomgeving, ongeacht hoe en op welke hardware deze omgeving wordt aangeboden. In omgevingen waar applicaties lokaal zijn geïnstalleerd, maar ook in omgevingen waar applicaties aangeboden worden door middel van server based computing, virtuele desktops of streaming technologie, biedt RES PowerFuse elke gebruiker op het juiste moment en op de juiste locatie zijn eigen persoonlijke werkomgeving RES PowerFuse voorkomt de noodzaak tot het schrijven van complexe scripts en biedt een flexibel, operatingsystem onafhankelijk alternatief voor het gebruik van Microsoft roaming user profiles.

Samenvattend: een combinatie van standaardiseren in het datacenter op basis van de beschikbare applicatie distributie technieken, in samenwerking met RES PowerFuse maakt het mogelijk om conflicterende belangen van drie partijen, - IT dienstverlener, eindgebruiker en de klant- te verenigen.

Voor meer informatie ga naar onderstaande url's:
www.ressoftware.com
http://www.respowerfuse.nl/

Informatie recente test:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/beheer/2566419/1277800/test-geen-desktop-maar-werkruimtebeheer.html