Search This Blog

Wednesday, October 17, 2012


De Commissie komt met een voorstel voor uniforme regels voor cloud computing. Daardoor zou het bbp van de EU elk jaar met zo'n 160 miljard euro kunnen groeien in de periode tot 2020.
Er is een goede kans dat u al gebruikmaakt van cloud computing zonder het te beseffen. Uw webmail, Facebook en Spotify slaan uw foto's, muziek en mails namelijk al op in de "cloud".
De files worden bewaard in gigantische rekencentra met honderden servers en opslagfaciliteiten, die compatibel zijn met bijna alle computersystemen. Wanneer u toegang wilt tot uw informatie, maakt u gewoon een verbinding met de cloud vanaf uw pc, smartphone of tablet.
De voordelen zijn talrijk want de gebruikers hoeven geen dure servers of dataopslagsystemen aan te schaffen of te onderhouden. Volgens ruim 80% van de bedrijven die al van deze technologie gebruikmaken, zouden de IT-kosten er 10 tot 20% door dalen. Een op de vijf bedrijven spreekt zelfs van een besparing van meer dan 30%.
Afgezien van lagere uitgaven voor IT, spaart cloud computing ook kantoorruimte uit en hebben bedrijven minder IT-personeel nodig.
Maar de EU profiteert nog niet optimaal van cloud computing. Veel bedrijven laten zich afschrikken uit vrees voor de veiligheid van hun gegevens of problemen bij het overschakelen op een andere provider.
Daarom werkt de Europese Commissie aan een strategie om deze risico's te ondervangen English , tot uniforme regels te komen en de populariteit van cloud computing onder Europese bedrijven te verhogen.
De vier hoofddoelstellingen van deze strategie luiden:
  • garanderen dat de gebruiker zijn data van de ene cloud naar de andere kan verplaatsen of geheel kan terugtrekken
  • EU-certificering van betrouwbare cloudproviders
  • modelcontracten voor cloud computing waarin de wettelijke voorwaarden duidelijk zijn vermeld
  • een Europees partnerschap voor cloud computing tussen overheid en industrie moet de behoeften inventariseren en zorgen dat de Europese IT-sector daarop kan inspelen. Dit geeft Europese bedrijven een voorsprong op de concurrentie, vooral op die uit de VS.
Volgens het rapport Cloud computing in Europe – demand & barriers to uptake English kunnen dit soort innovaties en technologieën de productiviteit verhogen, waardoor het bedrijfsleven tussen 2015 en 2020 het bbp van de EU met bijna 600 miljard euro kunnen opvoeren.
Eind 2013 moet duidelijk zijn of er nog meer moet worden gedaan om cloud computing een impuls te geven.